lauantai 22. kesäkuuta 2019

Isoäidin reseptillä vaniljapyörykät

Jaetaampa teille taas yksi mummon huippu resepteistä eli vaniljapyörykät. Näitä kuulemma tehtiin mun ristiäisiin tuhottomia määriä kunnes resepti hukkui eikä kukaan muistanut sitä. Onneksi mä löysin tän huippu hyvän reseptin mummon keittokirjan välistä. Leivonnaiset eivät ulkonäöltään ole ehkä niitä pöydän kauniimpia, mutta varmasti yksi parhaiten maistuvista. Itseasiassa tätä kirjottaessa just syön tälläistä herkkua. Nää on kyllä ehdottomasti parhaimman makusia paistoin ja viilennyksen jälkeen. Lämpimänä nää ei oikeen kolahda niin paljon kun viileenä. Oon paljon saanut kommentteja näiden mahtavasta mausta ja erilaisuudesta. Plussaa myös se, että heti kohotuksen jälkeen leivonnaiset voi laittaa pakastimeen yllätysvieraita varten odottelemaan. Pakasteesta ottaessa paista uunissa ohjeen mukaan. Varaa aikaa näiden leivonnaisten tekoon ja etenkin pitkään kohotus aikaan. Nää on kyllä ehdottomasti kaiken sen arvoisia!


Vaniljapyörykät (n.25 kpl)
Raaka-aineet:
25g hiivaa
2dl kylmää maitoa
200g huoneenlämpöistä margariinia
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
Täyte
75 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Voiteluun 
kananmuna
Pinnalle
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä


Valmistus
  • Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää kylmä maito ja sekoita kunnes hiiva liukenee
  • Lisää rasva nokareina
  • Lisää sekaan myös sokeri, suola ja jauhot. Sekoita nopeasti sileäksi taikinaksi
  • Kauli taikinasta 40 x 40 cm:n levy jauhotetulla alustalla
  • Leikkaa se 8 x 8 cm:n neliöiksi
  • Sekoita täytteen aineet keskenään. Jaa se nokareina taikinalevyille
  • Taivuta kulmat täytteen päälle. Pane pyörykät paperivuokiin ja nosta ne pellille
  • Kohota pyöryköitä liinan alla noin 2 tuntia huoneenlämmössä
  • Voitele pyörykät munalla ja paista 200-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.
  • Jäähdytä pyörykät ritilällä ilman liinaa. Korista niiden pinta sokerivesikuorruksella juuri ennen tarjoamista.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti